16 mars: Girls to the front ? ett samtal om riot grrrl, kulturkritik och feminism
16 mars: Girls to the front ? ett samtal om riot grrrl, kulturkritik och feminism
Samtalet behandlar riot grrrl som ett historiskt, kulturellt och politiskt fenomen, och rör sig kring frågan vad vi kan lära av riot grrrl idag. Riot grrrl innebar en specifik tidspunkt i historien då en politisk gräsrotsrörelse med feministiska förtecken försökte skapa en kulturell revolution, men som på senare tid nästan har kommit att slukas av myt- och klichébildningar. Till samtalet knyts frågor om möjligheterna och förekomsten av kulturell och politisk aktivism idag: har utrymmet för sådana rörelser blivit större eller mindre på de knappt tjugo år som gått?
Inträde 40 kr för alla som inte prenumererar på Ord&Bild, Subaltern eller Fronesis. (Eller vill börja göra det!) Samtalsspråk: Engelska.
OM RIOT GRRRL?Riot grrrl är en feministisk punkrockrörelse som startade i några olika städer i USA i mitten av 90-talet. En rörelse som stöttar och organiserar kvinnor inom musikbranchen. Riot grrrl förknippas med tredje vågens feminism, och tar ofta upp ämnen som våldtäkt, rasism, maktfördelning och våld i hemmet. Exempel på riot grrrl-band är Bikini Kill, Bratmobile och Heavens to Betsy. Kring riot grrrl finns också en bredare underground-scen som gör fanzines, konst, håller möten och politiska aktioner i en anda av gör-det-själv (DIY).
OM DE MEDVERKANDE:?
Susanne Christensen är bosatt i Berlin och skriver kritik och essäer i Vagant och Klassekampen, samt sitter hon i arrangörsgruppen för Bergen-baserade poesifestivalen Audiatur. Förra året kom hennes essäsamling Den ulne avantgarde. Kritiske texter fra 00-talet ut på Flamme Forlag, och hon mottog också priset ”Årets litteraturkritiker" i Norge i 2011.
Sara Marcus, bosatt i New York, skriver om musik, litteratur och politik i Bookforum, Time Out New York, The San Francisco Chronicle, The Los Angeles Review of Books, m.m. Utöver detta skriver hon poesi, essäer, undervisar på musikläger för tjejer och har själv spelat i flertalet band och uppmuntrat många andra att göra detsamma.
MAG (Magdalena Ågren) gör experimentell musik i DIY-anda där hon bygger upp musiken från ingenting ur samplingar. Loopen, rösten, megafonen och trombonen är framträdande verktyg. Hon är nyligen hemkommen från en turné i södra Europa, då som del i duon Trapped in a loop. Hon spelar även i SORK och har tidigare spelat i en lång rad band, flera i en anda av riot grrrl, som tex Maggot och Surplus People.
Detta samtal ingår i ett samarbete mellan tre tidskrifter: Ord&Bild, Fronesis och Subaltern. Tillsammans arrangeras en serie publika samtal om kritik, kultur och samhälle i Göteborg, Stockholm och Malmö. Den samlande titeln är Kris & kritik.
Tid 19-23 den 16 mars 2012
Inträde: 40:- ingen kostnad för prenumeranter av Ord&bild, Fronesis eller Subaltern.
Plats House of Win-Win
Tredje Långgatan 13b, 413 03 Göteborg, Sweden
Vill du berätta att du kommer, eller se vilka som kommer? Här är evenemanget på Facebook.